Fair Wear Foundation x Katherine Hamnett
Fair Fashion

Wat hebben Internationale Vrouwendag en de kledingindustrie met elkaar gemeen?

Vandaag is het 8 maart, ook wel bekend als Internationale Vrouwendag. Ik geef een lezing in het Laak Theater in Den Haag over Fair Fashion (heel tof!). In mijn voorbereiding kwam ik iets tegen wat ik absoluut even wil delen.

Wat mij betreft gaat Internationale Vrouwendag niet alleen om alle rechten waarvoor gestreden wordt, wat wel heel belangrijk is. Maar zo’n dag vind ik het ook heel belangrijk om solidair te zijn met vrouwen wereldwijd. Vrouwen die het niet zo goed hebben als ik en die letterlijk moeten strijden voor rechten. Of vrouwen die monddood gemaakt zijn.

Lesje Geschiedenis: Internationale Vrouwendag

Waar komt deze dag eigenlijk vandaan? De Internationale Vrouwendag is een herdenking van de eerste staking door vrouwen die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. Deze was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en is beroemd geworden door de eis van deze vrouwen: ‘brood en rozen’. De slogan luidde als volgt:’ The worker must have bread, but she must have roses, too!’

De staking was het prille begin van de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen de vrouwendiscriminatie. In 1910 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. In 1917 brak op 8 maart opnieuw een staking uit vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie, nu in het Russische Sint-Petersburg, onder leiding van de revolutionaire Alexandra Kollontai. Nu werd 8 maart definitief de datum van Internationale Vrouwendag.

De eerste strijd ging dus over arbeidsomstandigheden in de textiel industrie. En is er inmiddels al wat veranderd? Gelukkig voor ons wel. Maar helaas niet voor iedereen.

Fair Wear Foundation x Katherine Hamnett

Solidair met de maaksters van je kleding

Gelukkig hoef ik me niet meer letterlijk kapot te werken voor brood en rozen. Ik heb iedere dag brood op tafel en krijg regelmatig bloemen van mijn lief. Maar het is nog steeds een dagelijks probleem voor vrouwen aan de andere kant van de wereld. Deze vrouwen gun ik brood en rozen en daarom koop ik eerlijke en duurzame kleding. En speciaal vandaag ben ik extra Solidair met hen door aandacht aan ze te geven. Jullie ook?

Eerlijke mode, Fotografie, enthousiast, moeder van 3...

Write a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.