Fair lifestyle

Wat je moet doen met afgedankte kleding

Uit onderzoek dat onderzoeksbureau Eureco heeft uitgevoerd in opdracht van de Vereniging Herwinning Textiel en Agentschap Nederland, blijkt dat meer dan de helft van al het afgedankte textiel in Nederland in het restafval belandt. Hiervan is 65% nog herbruikbaar.

recycling

Blijkbaar gooien veel mensen hun afgedankte kleding gewoon in de prullenbak. Ik dacht misschien is het wel leuk om te weten wat er met je kleding gebeurd als je deze niet in de prullenbak gooit, maar in de textielbak. Bij mij staat er zo’n bak honderd meter verderop in de straat, maar ik weet ook dat ze bij Ikea staan. Ook krijgen wij regelmatig een zak in de brievenbus die we kunnen vullen met oude kleding, textiel en schoenen. Die kunnen we dan later die week aan de straat zetten.

Wat gebeurd er met kleding die je in de kledingbak gooit?

Deze kleding wordt eerst uitgezocht door professionals in grote kledingdistributiecentra. Vervolgens zijn er drie mogelijkheden.

 1. De kleding gaat naar de tweedehandsmarkt waar het voor hele kleine prijsjes verkocht wordt. Bijvoorbeeld naar kringlopen of winkels van het Leger des Heils of andere stichtingen. Andere kleding gaat veelal naar Oost Europa.
 2. Kleding die niet meer draagbaar is wordt versneden tot poetslappen. Deze worden veelal gebruikt in ambachtelijke, industriële en nutsbedrijven.
 3. Kleding wordt gerecycled en daar zijn ook weer twee manieren voor.
  1. Het wordt gerecycled tot: garens voor de vervaardiging van vloerbedekking, dekens, vilt voor geluidsisolatie, vulmateriaal, papierproductie.
  2. Het wordt gerecycled tot nieuwe kleding. Hiervoor worden de kledingvezels (vaak op kleur) uit elkaar getrokken en daar spinnen ze dan weer nieuwe garens voor.

Vooral de laatste optie vind ik zelf ontzettend tof. Steeds meer bedrijven gaan dit ook toepassen. Een voorbeeld is Mud jeans die van hun oude jeans, die je kunt terugsturen en inruilen, nieuwe garens maakt. In combinatie met nieuwe katoen worden er zo weer prachtige gerecyclede jeans gemaakt.

Ook I-did, een merk wat vooral tassen maakt, doet dit van gerecycled materiaal. Zij gebruiken oude legerkleding en bedrijfskleding om hier weer prachtig functionele tassen van te maken.

Eerlijke mode, Fotografie, enthousiast, moeder van 3...

2 Comments

 • Ik gebruik echt kapotte kleding vaak zelf als poetslap of om schoensmeer aan te brengen op mijn schoenen. 🙂

  Beantwoorden
  • Wat grappig! Ik doe dat ook wel en ik gebruik pantys om schoenen weer te laten glimmen;-)

   Beantwoorden

Write a comment