The Next Closet, Circulaire Economie, Tweedehands Merkkleding
Fair Fashion

The Next Closet voor een circulaire kledingkast

Op een zonnige vrijdagmiddag bracht ik een bezoekje aan het hoofdkwartier van The Next Closet. Denk aan een grote en mooie webwinkel met prachtige kleding, mooi en van goede kwaliteit èn voor als je daarvan houdt: preloved designerkleding. Dit is een absolute ‘go to’ voor als ik wil investeren in een mooi kledingstuk van goede kwaliteit.

Met designerkleding bedoelen ze alles van een bekend merk zo lang het maar geen fast-fashion merk is of gemaakt is van bont. Gelukkig zitten hier ook veel duurzame merken tussen waar ik vaak over schrijf, Zoals Filippa K. en Veja.

The Next Closet, Circulaire Economie, Tweedehands Merkkleding

Voor All about fair fashion interviewde ik Thalita van Ogtrop, een van de founders van The Next Closet. Denk aan heel veel gezellig geklets over duurzame dingen;-).

Thalita, hoe is The Next Closet begonnen?

Hiervoor had ik een campagne en evenementen bureau gespecialiseerd in initiatieven met een duurzame of sociale impact. We creeerden hiervoor veel verschillende campagnes met telkens nieuwe thema’s. In plaats van elke keer het wiel opnieuw uit te vinden hebben we al onze campagne skills in één hele grote duurzame campagne gestopt; onze eigen circulaire startup. Omdat kleding op olie na de meest vervuilende industrie is, leek het verbeteren van de textielindustrie ons wel een goed onderwerp. Ik ben niet persé een standaard modemeisje, helemaal niet, maar binnen de kledingindustrie is wel heel veel te bereiken. The Next Closet is begonnen als een experiment en het liep gelijk ontzettend goed.

En waarom een tweedehands marktplaats voor merkkleding?

We wilden eigenlijk de textielketen revolutionariseren door middel van techniek, innovatie en goede storytelling. We gaan voor een grote impact en willen veel mensen inspireren.

Circulaire economie is een van de inspiratiebronnen voor Thalita.

We leven in een lineaire economie, waar mensen steeds meer consumeren en hierbij onze  aarde kapot maken. De producten worden, vaak, zo goedkoop mogelijk geproduceerd om aan zo veel mogelijk mensen te verkopen met de hoogste marges. En dan heb ik het nog helemaal niet over de after-life van deze items. Vaak, van zo een slechte kwaliteit dat ze niet eens meer gerecycled en hergebruikt kunnen worden. Een circulair businessmodel benadert dit op een hele andere manier: door de producten of diensten juist zo kwalitatief en duurzaam mogelijk te maken, zodat ze juist wel een after-life kunnen krijgen en er geen afval meer is..

Toen mijn compagnon (Lieke) en ik de Circle Economy in 2011 hebben mede-opgericht waren er nog weinig concrete voorbeelden van bedrijven die echt circulair werkten. The Next Closet wil hierin een voorbeeld zijn.

The Next Closet, Circulaire Economie, Tweedehands Merkkleding

Wat kan je precies met The Next Closet?

Het is eigenlijk een soort Marktplaats, maar dan met curatie. We verkopen alleen kwalitatieve mooie tweedehands kleding van een bekend merk. Alle kleding moet van goede kwaliteit zijn. En het is minder gedoe, alle betalingen en verzendingen lopen via ons.

Er zijn twee manieren om te verkopen via TNC:

Premium, dan wordt je als je kleding wil verkopen helemaal ontzorgt, wij doen dan alles van fotografie tot verzenden.

Of Do It Yourself, de fotografie en het plaatsen op de website doe je dan allemaal zelf via onze app of website. Het verschil zit hem in de marge. Het is compleet gratis om je items bij TNC te verkopen, alleen bij een geslaagde verkoop vragen wij een kleine marge van de verkoopprijs (varieert van 20-50%) en de prijs bepaalt de verkoper zelf. The next closet is dan het platform waar je je kleding verkoopt.

En hoe werkt het als je je kleding wil verkopen?

Alles gaat van verkoper naar koper. TNC is eigenlijk alleen een bemiddelaar. De betalingen gaan via ons en als er iets niet goed is, dan gaat het ook via ons. We hebben ook een app. We willen goede technologie gebruiken om het zo makkelijk mogelijk te maken, net als bij een goede webshop.

The Next Closet, Circulaire Economie, Tweedehands Merkkleding

Heb je nog een fantastische TNC tip?

De tip die ik voor mezelf gebruik is dat ik alleen nog maar dingen koop die ik ook zou kunnen verkopen op The Next Closet.

Een andere tip ‘koop je iets nieuws, doe dan een ander kledingstuk de deur uit.’ Het mooiste zou natuurlijk zijn als we alleen nog maar circulaire garderobes hebben?!

Wat een tof initiatief! Ik dacht eerder dat The Next Closet vooral over designer kleding ging. Nu ik er een beter beeld bij heb, kunnen ze mij als klant inschrijven haha. Bedankt Thalita en team TNC! O ja, en als je inschrijft voor hun nieuwsbrief, krijg je 10 euro korting, zeker doen!

Eerlijke mode, Fotografie, enthousiast, moeder van 3...

Write a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.