Fair lifestyle

Sparen voor je kleding

sparen kleding

Sparen voor je kleding, iets wat ik nooit gedaan heb. Ik ben er wel mee opgevoed, maar ik lijk het niet echt in me te hebben, haha. Toen ik mijn eerste kleedgeld kreeg, kocht ik gelijk een paar oranje dr. Martens en toen was ook gelijk mijn budget op. Gelukkig had ik geen winterjas nodig op dat moment.

Ik ben nu het boek ‘Slow fashion’ van Safia Minney aan het lezen wanneer het lukt om er tijd voor vrij te maken. Saffia Minney is een pionier op het gebied van eerlijke kleding, zo ook haar kledingmerk People Tree. In het boek staan interviews met en artikelen over verschillende mensen die op een bepaalde manier bezig zijn met duurzame en/of eerlijke mode. Zo ook een interview met o.a. Livia Firth, die celebs op de rode loper wil aanzetten tot het dragen van duurzaam geproduceerde kleding als voorbeeld voor de rest van de wereld. Ze doet dit al heel lang en ze heeft succes.

Maar in het boek schrijft ze ook het volgende:

Toen ze student was spaarde ze een heel jaar lang voor een jas die ze graag wilde hebben. Ze zegt, we worden armer en armer en kunnen ons geen eigen huis veroorloven zonder schuld. Maar we voelen ons wel rijk, omdat we wel die goedkope kleding kunnen kopen bij fast fashion ketens. (even vrij vertaald)

Dit stukje bleef een aantal weken in mijn hoofd hangen. Vooral rondom de winterjas die ik zo graag wil hebben. Hemp Hoodlamb heeft superwarme duurzame jassen van Hennep. Ze zijn ook behoorlijk duur voor mij en daarom twijfel ik heel erg of ik er een zal kopen. Echter de prijs is eerlijk en waarschijnlijk heel normaal voor zo’n jas. Ik heb besloten dat ik er geen ga kopen dit jaar, maar wel ga sparen voor een super warme, dikke, heerlijke Hemp Hoodlamb winterjas voor volgend jaar.

Hoe doen jullie dat? Spaar je voor bepaalde kledingstukken, of koop je het wanneer je het wilt hebben?

Eerlijke mode, Fotografie, enthousiast, moeder van 3...

4 Comments

 • Dat stukje maakte op mij ook veel indruk. Het bracht me teru naar mijn kleedgeldjaren, toen ik nog nauwgezet een boekje bijhield van de uitgaven die ik deed op dat gebied. Dat was een voorwaarde van mijn ouders en niet eens zo’n gekke. Tof dat jij het meteen in praktijk brengt! Ik denk dat je veel voldoening van de jas zult hebben als je ‘m eenmaal hebt. En een impulsaankoop wordt het in elk geval niet.

  Beantwoorden
 • Inderdaad een interessant stukje!
  Zelf doe ik (bijna) nooit impulsaankopen en in zekere zin “spaar” ik voor mijn kleding door ruim de tijd nemen om erover na te denken of ik het echt nodig heb. Ik heb een jaarbudget, dat helpt bij mij ook om niet meteen te kopen wat ik leuk vind, maar bewust een aantal items te kiezen waar ik mijn geld aan wil geven.
  Wat een winterjas betreft heb ik hetzelfde beslissing genomen als jij 🙂 ik doe nog een jaartje langer met mijn huidige winterjas (gekocht in 2013) en dan “mag” ik volgend jaar van mezelf een nieuwe, (duurdere), duurzame jas kopen.

  Beantwoorden
 • Mooi artikel! Dat zorgt ervoor dat je weer even gaat nadenken. Nu heb ik al aardig wat “potjes” dus een voor duurzame kleding kan daar best bij ☺

  Beantwoorden
 • Mooi om te lezen! Ik spaar niet heel bewust voor kleding, behalve toen ik twee jaar terug een hele mooie (eerlijke :-)) zomerjas had gezien. Mijn man en ik hebben ooit afgesproken allebei max €50 per maand aan kleding uit te geven en meestal komen we daar lang niet aan (want hij houdt niet van shoppen en ik koop het meeste tweedehands). Maar toen ik zag dat die jas €180 was, heb ik netjes met mezelf afgesproken dat ik drie en een halve maand niks anders mocht kopen. Ergens halverwege die periode heb ik de jas gekocht (als ik nog langer had gewacht, was de zomer al bijna voorbij ;-)) en ik ben er nog steeds ontzettend blij mee! 🙂 Het maakte me veel bewuster van de waarde van een kledingstuk, want door er zo lang ‘naar toe te leven’ kreeg de jas voor mij ook meer niet-materiële waarde 🙂

  Beantwoorden

Write a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.