Fair fashion, eerlijke kleding, duurzame vraagstukken
Fair Fashion

SALE or not to SALE?

In januari is het weer raak, overal waar ik loop in de stad en in de nieuwsbrieven die ik krijg per mail, zie ik SALE. Eigenlijk alle fast fashion ketens hebben SALE, ik zou niet weten welke winkel niet. Tja een paar duurzame kledingwinkels die ik ken, die doen er niet aan mee. Maar toch zijn er ook veel eerlijke kledingmerken die mee doen aan deze gekte.

Wat is dan het probleem met de SALE?

Ik zal even uitleggen hoe het werkt met de uitverkoop. De meeste winkels kopen hun producten in en aan het begin van het seizoen gaan die producten als zoete broodjes van de toonbank. Echter aan het einde van het seizoen blijven ze hangen en dan willen winkeliers er toch vanaf. Vooral omdat de opslag van kleding duur is. Daarbij werkt de SALE ook als lokkertje voor potentiële nieuwe klanten.

Geen uitverkoop, maar gewoon een eerlijke prijs

Veel eerlijke en fast fashion merken doen aan grote kortingsacties. Maar er zijn ook een aantal winkels die dat niet doen en daar heb ik veel respect voor. Nukuhiva Fair Fashion en Bellamy Gallery doen niet aan uitverkoop. Hun prijzen zijn eerlijk en zij willen graag investeren in hun klanten. Niet om de prijs, maar om klanten gewoon goed te helpen.

Respect voor de maker

Ik denk dat je op deze manier meer respect kunt hebben voor de maker. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het fijn is om gewoon ergens klant te zijn, goed geholpen te worden en daarmee kledingstukken te hebben met respect voor de maker ervan.

Aan de andere kant begrijp ik de SALE ook wel. Heb je niet zo’n groot budget en wil je toch kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid, dan is wachten op de uitverkoop ook strategisch. Ik heb zelf enorm moeten leren om minder te kopen en dan te gaan voor een duurder item van goede kwaliteit. Uiteindelijk ben ik wel veel gelukkiger met dìe kleding, dan met de goedkoopjes…

Eerlijke mode, Fotografie, enthousiast, moeder van 3...

Write a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.