de nieuwe luxe
Fair lifestyle

Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld

De verhalen van Marou chocola, de kleding van Studio Jux en het biologische parfum merk Abel, zijn een paar van haar favoriete verhalen. Het zijn alle drie merken of producten waarbij de achtergrond en de makers van het product zichtbaar zijn. Het zijn sympathieke verhalen en ook relatief klein vergeleken bij de Verkades en H&Ms in deze wereld.

de nieuwe luxe

Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld

Nog veel meer van die mooie verhalen staan in haar boek, ‘Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld. Het gaat over inspiratie en vernieuwing in design.’ En over deze dingen sprak ik Annouk Post, die dit boek met passie gemaakt heeft. Toen ik het zelf las na de boeklancering waar ik bij aanwezig mocht zijn, raakte ik enorm geïnspireerd. Kortgezegd leest het als een bewustwordingsreis. Onderweg introduceert ze de mensen die haar inspireerden, haar grote voorbeelden uit de mode, design, kunst, voeding en wetenschap. Voorlopers die de ‘nieuwe’ wereld vormgeven.

de nieuwe luxe

De nieuwe luxe

Ik vroeg haar ‘wat is dan die nieuwe luxe of die nieuwe wereld?’ En we raakten in gesprek over hoe groot sommige wereldproblematiek is en hoe ingewikkeld dat ook in elkaar zit en dat je daar ook niet veel aan kunt veranderen. Maar toch zijn er talloze licht (betekend ‘lux’ in het latijn) puntjes. Mensen die het op een nieuwe, bewuste manier doen. En dat is de nieuwe luxe, het gaat niet om hebben, hebben, hebben, maar om positieve verhalen waar je gelukkig van wordt.

de nieuwe luxe

Mijn favoriete verhalen

Een voorbeeld van zo’n verhaal wat ik tof vind zijn de t-shirts, ontworpen door Katharine Hamnet in 1984 (nog voordat ik geboren was) met activistische quotes. Die quotes op T-shirts bevatten statements tegen misstanden in de mode industrie. Ook vind ik het verhaal van de Human Rights tattoo heel bijzonder. Sander van Bussel, de initiatiefnemer van dit kunstproject rolde wereldwijd het idee uit dat 6773 mensen allemaal een letter van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op hun huid tatoeëren. Door deze tattoo ben je voor altijd ‘verbonden’ met de 6772 anderen die allemaal dezelfde mensenrechten onderschrijven. Zoals je ziet, ik houdt er wel van om statements te maken.

Ben je nu enthousiast en wil je nog veel meer van deze verhalen lezen, dan kan je het boek kopen, want hopelijk heb ik je natuurlijk een beetje geïnspireerd, dan kan dat hier. Ook is het boek te koop bij Charlie + Mary in Amsterdam.

Eerlijke mode, Fotografie, enthousiast, moeder van 3...

1 Comments

Write a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.