online shoppen
Fair lifestyle

Online shoppen, doen of niet doen?

In fair fashion land is er inmiddels veel te vinden in online winkels. Je hoeft maar te googlen en je krijgt een hele rij eerlijke webshops. Hier heb ik er ook al een heel aantal op een rij staan en er komen nog iedere keer nieuwe bij.

Als ik kijk naar eerlijke winkels in mijn stad Woerden, dan is er geen een te vinden waar ik terecht kan voor eerlijke kleding voor mezelf. Er is wel een Anna van Toor, die is aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Die zijn dus op de goede weg. Maar mijn lievelingsmerken, die zal ik hier niet vinden. Daarvoor moet ik naar Utrecht of Gouda als ik dichtbij zoek.

Daarom koop ik regelmatig wat online, maar dat heeft ook zijn nadelen. Ik las in het nieuwe boek van Marieke Etskoot (Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle) dat de arbeidsomstandigheden in distributiecentra, maar ook voor pakketbezorgers helemaal niet altijd geweldig zijn. En dit zijn mensen die zo dichtbij werken!

Daarbij zijn er veel mensen die verschillende kledingstukken online bestellen en vervolgens de helft terugsturen. Nu begrijp ik dit heel goed, want je weet gewoon niet of je iets goed past als je het online besteld. Dit veroorzaakt wel weer veel vervuiling en CO2 uitstoot. Even kort gezegd het is belastend voor het milieu.

online shoppen

Ja Lidia, maar als ik dan eindelijk eerlijk wil shoppen, wat moet ik dan?! Ik weet het niet zo goed eerlijk gezegd. Dit is hoe ik het doe en waar ik achter kan staan: Ik kijk in mijn woonplaats waar ik dingen die ik nodig heb duurzaam kan kopen (eerlijk is bij mij nog geen optie). Zo kan ik tweedehands goed terecht, bij Anna van Toor en er is ook nog een winkel die duurzame kleertjes verkoopt tot maat 86. Helaas is mijn dochter daar bijna uit. Verder kijk ik dan of ze in Gouda of Utrecht hebben wat ik zoek, daar ga ik dan gericht naar toe. En als er dan nog dingen zijn die ik nodig heb en niet kan vinden, dan bestel ik het online. Soms weet ik ook van te voren dat de dingen die ik zoek nergens dan alleen online te verkrijgen zijn voor mij.

Dat is dus mijn ding. Hoe kijken jullie hier tegen aan? Koop je veel online, of juist bewust niet?

Denken jullie nog aan de watMooi winactie die tot morgen loopt?

Eerlijke mode, Fotografie, enthousiast, moeder van 3...

5 Comments

 • Lastig hè? Ik vind het nog ingewikkelder als ik iets bestel uit bijvoorbeeld Spanje, dat d an helemaal in een los pakketje hier heen moet komen. Maar het is wel dáár gemaakt onder goede omstandigheden en niet ergens aan de andere kant van de wereld onder omstandigheden die het daglicht niet kunnen verdragen. Wat is dan beter? Wat ik nieuw koop, koop ik wel vooral online. Daar kan ik gewoon de dingen vinden die ik echt lang en met plezier ga dragen. De rest is tweedehands, bijna altijd uit eigen stad. Al mag ik i.v.m. de verhuizing sowieso een paar maanden niks nieuws kopen en dat gaat me prima af.

  Beantwoorden
 • Ik probeer zo gericht te kopen als ik online koop dat ik niets hoef terug te sturen … Tot nu toe werkt het, maar dat gaat niet blijven duren, vermoed ik.

  Beantwoorden
 • Ik koop zelden iets online omdat ik liever de dingen IRL bekijk en vasthou, de materialen voel, de geuren opsnuif.. die dingen kunnen alleen maar in fysieke winkels en dus niet online. Ik woon natuurlijk in Gent en al moet ik het zelf zeggen, dat is een pareltje wat duurzaamheid en fairtrade betreft. Ik besef maar al te goed dat ik de luxe wel heb, net omdat het aanbod hier zo groot is. Er zijn al redelijk wat winkels die fairtrade fashion verkopen. Tweehands koop ik ook.
  Ik las onlangs een artikel over de zware omstandigheden voor de magazijniers van dergelijke webshops. Als je er gewoon over nadenkt, dan kan het bijna niet anders dat er ook daar gezondigd wordt tegen alle mooie regels. Zeg eens eerlijk, gratis verzending? Tuurlijk, maar niet zonder dat er iemand in de keten ervoor moeten boeten..Anders kan dat gewoon toch niet?

  Beantwoorden
 • Tja … ik vind online shoppen echt drie keer niets. Je weet nooit of het goed staat en lekker zit. Bovendien gaan de winkels hierdoor ook uit de stad geen gezellige winkelstraat en werk … en ja… milieuvriendelijk is het niet als er een postbode voor je deur staat. Ik heb erg veel moeite met hele goedkope winkel zoals Kik, Action en primarkt. Deze mijd ik zoveel mogelijk. Dus tweedehands en zelfmaken en vermaken…. en sparen voor een dagje grote stad en nu behelpen met wat er te koop is in de stad, hup op de fiets en ……

  Beantwoorden
 • He hier heb ik nog nooit over nagedacht eigenlijk. Ik doe nu een duurzame kledingchallenge waarbij ik een halfjaar geen fast fashion koop, en eigenlijk bevalt me dat heel goed. Hierdoor koop ik ook bijna niets meer dus voel ik me ook niet schuldig als ik een keer iets online bestel. Ik denk dat als je koopt met mate dat je het best kan doen. Ik zou dan wel zorgvuldiger kleding uitkiezen dus maten opnemen, kijken voor winkels bij je in de buurt of eventueel de mogelijkheid om het bij een afhaalpunt te laten bezorgen (zo voorkom je dat ze je missen en dat ze dus niet 2x langs moeten komen).

  Beantwoorden

Write a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.