Fair Fashion

Een eerlijke lokale jurk met Rita.nl

Na een jaar lang in dezelfde jurk rondgelopen te hebben, kan ik me voorstellen dat je op zoek kan zijn naar die perfecte jurk. Een jurk die duurzaam is, goed gemaakt is en altijd goed staat. Dit soort jurken maken ze bij Rita.

We hebben veel minder nodig dan we denken. Als je één jurk koopt in plaats van drie jurken die je maar zozo vindt, dan scheelt dat tonnen CO2. Als iedere Nederlander één kledingstuk per jaar minder koopt, heeft dat nog meer klimaatimpact dan een jaar lang vegetarisch eten door alle Rotterdammers zegt Milieu Centraal.

Rita maakt het mogelijk om zo’n perfecte jurk te regelen, in plaats van die paar jurkjes die je maar mwah vindt. Samuel, de founder van Rita (de naam van zijn vrouw) startte met een website waar je de perfecte jurk kunt samenstellen. Hij zag bij zijn vrouw dat ze dat ene perfecte jurkje niet kon vinden. De ene keer was het model goed, maar de stof niet en de andere keer was de stof goed, maar het model sloot niet mooi aan. Dit is volgens Samuel iets wat bij veel vrouwen voorkomt en dat moet ik erkennen.

Mijn Rita jurk

Ik mocht dus ook een perfecte jurk samenstellen bij Rita.nl. Als eerste meet ik mezelf helemaal op, schouders, lengte, omtrek, alles. Daarna kan ik het model van de jurk kiezen. Ik heb vier keuzes, een blousejurk, een a-lijn, een rechte jurk of een wikkeljurk. De wikkeljurk wordt het uiteindelijk, omdat de meeste wikkeljurken mij niet passen. Ik ben heel benieuwd hoe dat bij deze is.

Vervolgens kies ik de stof. Ik wil graag een zwart met witte polkadot, want dat is precies iets wat ik nooit kan vinden op de manier die ik wil. Deze stof wordt precies in mijn maat als patroon geprint in Nederland op GOTS gecertificeerd katoen. Deze geprinte stof wordt vervolgens naar een naaiatelier hier in Nederland gestuurd en genaaid. Het hele proces vindt dus lokaal plaats.

Ik kan er alle kanten mee op

En dan kan ik hem eindelijk aan, de jurk die ik zelf bedacht heb. Hij past precies. Wat ik zo tof vind is dat deze jurk tijdloos is. Hieronder laat ik zien dat ik hem feestelijk, zakelijk en ontspannen kan dragen. Persoonlijk vind ik de jurk het fijnst voor een feestje of zakelijk, maar eigenlijk kan ik er alle kanten mee op.

Naar een feestje met leuke accessoires en leuke hakken. Zakelijk met een jasje, nette pumps of laarsjes en een mooie tas. En casual met een warm vest en sneakers. Heb jij met je jurkjes al eens geprobeerd of je ze op verschillende manieren kunt dragen?

Eerlijke mode, Fotografie, enthousiast, moeder van 3...

1 Comments

  • Wauw wat een gaaf concept!

    Beantwoorden

Write a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.