Square1 Magazine, fair fashion, slow fashion
Fair Fashion

Interview met Anjolieke van Square1 Magazine

Een aantal jaar geleden ontmoette ik Anjolieke van Square1 Magazine. Ik ging naar een kledingruil in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht, waar ook de lancering van haar Magazine gehouden werd. Ik was toen net begonnen met All about fair fashion en vond het zo leuk om meer mensen te ontmoeten die ook bezig waren met Fair en Slow fashion. In de loop van de tijd hebben we veel leuke dingen samen gedaan en beleefd en ben ik betrokken geraakt bij de nieuwe editie van Square1 Magazine. Tijd om Anjolieke aan jullie voor te stellen…

Anjolieke, kan je wat vertellen over jezelf?

Dit soort vragen zijn heel grappig, iets omschrijven dat de normaalste zaak van de wereld voelt lijkt ineens vreemd als je het moet formuleren. Mijn leven is een druk geheel, met veel bewuste rust momenten. Thuis rennen er elke dag 3 kinderen rond (oke, de jongste kruipt 🙂 overdag gaan zij naar school en de creche, dan werk ik als visual storyteller. In de avond, als de kinderen slapen, werk ik vaak aan Square1magazine, een online magazine over slow fashion en minimalisme. Verder kijk ik heel graag films en series. Nu mijn jongste kind iets groter is heb ik weer iets regelmatiger tijd in de avond dus heb ik sinds 2 week kickboksen weer opgepakt als sport. In de weekenden spelen de kinderen meestal lekker buiten in de buurt van ons huis, spreken we af met vrienden of familie en gaan we graag naar het bos.

Je houdt je ook bezig met slow fashion, waarom draag jij duurzame en eerlijke kleding?

Eigenlijk omdat ik fast fashion, snel, veel kleding, voor weinig geld, vaak van niet hele goede kwaliteit, een heel raar systeem vind. Veel items kopen we ergens, dragen we en doen we weg als het stuk is. Wat er daarvoor en daarna mee gebeurt zijn we ons niet van bewust. Een katoenen shirt van 5 euro geeft je ook makkelijk de impuls om, als het stuk is, het weg te gooien en het opnieuw kopen in plaats van het te laten repareren. Zo’n prijs geeft je de beleving dat het in de buurt ergens aan een boom is gegroeid. Terwijl het katoen ergens is gegroeid (kost veel water en pesticiden), geplukt (door een mens), er is garen van gemaakt, stof van gemaakt, het is geverfd (meestal met niet zulke milieuvriendelijke stoffen), genaaid (door een persoon onder meestal slechte omstandigheden en niet voor een leefbaar loon), verpakt en hierheen gestuurd. Nadat jij het weg doet beland het vaak in grofvuil, terwijl het hele waardevolle grondstof kan zijn, of het komt in een tweedehands systeem, waar mensen ook niet altijd zitten te wachten op kilo’s shirtjes van een slechte kwaliteit. Als je je realiseert wat er allemaal aan vooraf is gegaan en je dat shirt als een soort wegwerpproduct behandeld, dat is toch op zijn zachtst gezegd vreemd?!

Je bent een aantal jaar geleden met Square1 Magazine begonnen, wat is het nu precies?

Square1magazine is een online magazine over slow fashion en minimalisme. Ik geloof dat je minder nodig hebt dan je denkt, door creatief om te gaan met wat je hebt. Het met zorg uit te kiezen, eventueel te repareren, en te delen. Dit gebeurd al op een hele grote schaal, met fietsen, spullen, ook kleding. Er is al zoveel moois, dat is heel praktisch, en inspirerend om te laten zien. Own less, love more.

Een bijzondere naam Square1, wat wil je daarmee zeggen?

Square 1 is een uitdrukking, terug naar start, of terug naar het begin. Als je opnieuw begint, welke dingen kies je dan weer? We laten de dingen zien die langer mee gaan dan 1 seizoen of trend. En hoe je dat op een leuke manier zoekt, vindt en draagt.

Binnenkort komt er een nieuwe print editie van Square1 uit, vertel!

Deze zomer geef ik eindelijk weer een print editie uit. 1,5 jaar geleden heb ik de eerste uitgegeven, dat was echt geweldig om te doen en ik kreeg er heel veel leuke reacties op. Zo hebben wij (Lidia en Anjolieke) elkaar ook leren kennen. Toen was het plan elk half jaar een magazine uit te brengen, vervolgens heb ik een heel leuk zomer event met Nukuhiva gedaan. Daarna werd mijn jongste zoontje geboren en begin van dit jaar ben ik van baan gewisseld dus nu is het weer tijd om de plannen verder op te pakken. Het thema is ‘Summer of love’ – over jouw oude en nieuwe lievelingsitems deze zomer. Vintage, preloved en fair. Hoe je ze styled, waar je ze vindt, deelt en doorgeeft. Duurzamer met je kleding omgaan kan heel klein beginnen, door ze met liefde te kiezen, dragen en door te geven. Dus vul deze zomer met liefde <3 Summer of love!
 
De print editie geven we in eigen beheer uit, hou de site in de gaten om hem over een paar weken te kunnen bestellen, of stuur alvast een mail naar info@square1magazine.com.

Heb je nog een paar tips & trics om meer te doen met Fair of Slow fashion?

Verdiep je in de achtergrond, kijk de True Cost, lees boeken van Lynsey Dubbeld, Marieke Eyskoot. Volg blogs als When Sara Smiles, of Let’s talk slow. En begin dan klein. Vervang items die je nieuw wil met iets dat je leent, (bijvoorbeeld bij LENA) tweedehands, ( opMarktplaats, Next Closet, United Wardrobe) vintage of fair gemaakt. En zorg dat het qua stijl/model en materiaal iets is dat lang meegaat. Geleidelijk zie je wat voor stijl voor je werkt. En dan kan je langzaam een capsule garderobe maken, een set van items die qua stijl en kleur zo bij elkaar passen dat je het onderling kan combineren.

Je kunt klein en slow beginnen. Ik geloof niet dat er een makkelijke weg is om het allemaal goed te doen in één keer. Gewoon ergens beginnen en dan steeds verder kijken wat er goed gaat en beter kan.

Eerlijke mode, Fotografie, enthousiast, moeder van 3...

1 Comments

Write a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.