Fair lifestyle

De ‘Groener Doener’ tag: over meer groen in mijn leven

Hermien van kouwe_kleren.nl daagde mij een tijdje geleden uit om de ‘Groener Doener tag te doen. Dit zijn zeven vragen, gemaakt door groene bloggers over groen leven. Want groen moet je doen. Hier schrijf ik veel over duurzame kleding, maar dat is natuurlijk niet het enige wat ik doe om de wereld een beetje mooier te maken. Ik dacht dat het misschien leuk zou zijn om wat meer te schrijven over de ‘andere duurzame dingen’ die ik doe.

Het idee is dat we inspireren met groene ideeën en tips, èn je kan wat bloggers uit het groene spectrum leren kennen. En misschien helpt het je om even met een frisse blik tegen je eigen duurzame leven aan te kijken.

  1. Wat doe jij al veel groener en wat kun je nog veel groener doen? (Mevrouw Miauw) – Wat betreft kleding en voeding ben ik al best duurzaam bezig. Ik draag samen met mijn gezin zoveel mogelijk eerlijke en tweedehands kleding. Daarbij eten we biologisch en zo veel mogelijk vegetarisch. Soms speel ik met de gedachte om over te gaan op vegan eten, maar eerst wil ik de vegan challenge nog een keer doen. Waar ik nog een grote stap kan maken is op het gebied van afval. Ik ben me er wel heel bewust van, maar zero waste boodschappen doen is me tot nu toe nog niet gelukt…
  2. Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl? (Het Groene Broertje) – Tja dat doe ik natuurlijk hier vooral op het gebied van kleding. Ik droeg een jaar lang dezelfde jurk als een soort ‘shout out’ voor eerlijke kleding. Daarbij schrijf ik blogs voor Micha Nederland, een christelijk platform wat kerken wil motiveren om te verduurzamen. Ik geloof zelf en probeer dat heel praktisch te maken, maar ik zie dat bij veel kerkelijke mensen niet echt terug. Best jammer vind ik, zeker als je gelooft.
  3. Wat vind je de moeilijkste groene stap om te zetten? (Renmeisje) – Ik denk dat ik dan kies voor Zero waste. Ik wil ontzettend graag minder afval produceren, maar ik ga nog erg graag voor het gemak. Die biologische komkommer en tomaatjes in plastic verpakkingen. Verzorgingsproducten in verpakkingen. Misschien zou een Zero Waste challenge wat voor mij zijn. Tips?
  4. Wat is toe nu toe jouw beste groene beslissing? (De Groene Zus) – Een beslissing waar ik heel blij mee ben is onze gemeenschappelijke moestuin. In Woerden (waar ik woon) hebben we tuinderij de Groenteboer. Zij hebben een fantastisch initiatief opgezet. Een soort community garden waar je zelf je biologisch geteelde groenten oogst. Het is leuk, het is gemeenschappelijk, het is educatief voor mijn kids en ik eet allerlei soorten groente die ik normaal niet zo snel bij de supermarkt zou kopen. Zoals aardperen.
  5. Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen? (Omdat ik dat wil) – Twee dingen: Tweedehands en doe je huiswerk. Tweedehands is alles goedkoper en bijna alles is tweedehands te krijgen. Denk aan interieur spullen, maar ook je koffiezetapparaat en waterkoker. En zoek gewoon eens een beetje rond waar je biologische of andere producten voor een fijne prijs kunt krijgen.
  6. Hoe zorg jij ervoor dat je minder voedsel verspilt? (Plantaardiger) – Wij letten er heel erg op dat we koken met wat we hebben en niet voor ieder recept naar de winkel rennen om ingrediënten die je maar een keer gebruikt. Ik probeer ook heel erg mijn kinderen te leren om het eten wat ze willen (of soms moeten) eten ook echt op te eten. Dit werkt eigenlijk heel goed, want we gooien bijna nooit wat weg. Hebben we wat over dan eten we het vaak de volgende dag nog als lunch. Daarbij hebben we konijntjes die onze groenteresten maar al te graag lusten;-).
  7. Wat zou je groen doen met een miljoen? (kouwe_kleren) – Ik denk dat we dan een groene community zouden opzetten met zelfvoorzienende (tiny) huizen. Van daaruit zou ik het tof vinden om met een aantal andere mensen workshops en weekenden te geven over duurzaam leven. En ik zou ook een deel weggeven aan al bestaande duurzame initiatieven zoals Solidaridad, Schoneklerencampagne, Wereldnatuurfonds, Tear, of andere organisaties die goed bezig zijn in duurzaamheid en armoedebestrijding…

 

Zo probeer ik op mijn eigen manier de wereld een beetje mooier te maken. Als je een website of blog hebt, mag je natuurlijk de tag overnemen. Of misschien wil je hem gebruiken op Facebook of Instagram. Anyway, als je hem overneemt, laat het me weten!

Eerlijke mode, Fotografie, enthousiast, moeder van 3...

Write a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.