Eerlijke kleding, Fairfashion

Ik heb niet de waarheid in pacht wat betreft eerlijke kleding, dus deze pagina zal wel in beweging blijven denk ik. Ik verwacht tijdens het bloggen nog heel wat te ontdekken. Op deze pagina probeer ik uit te leggen waar je kleding vandaan komt, welke misstanden er zijn en verschillende termen rondom eerlijke mode of fair fashion.

Eerlijke kleding is voor mij: ‘Dat alles wat je draagt wordt gemaakt onder eerlijke omstandigheden, zonder schade toe te brengen aan mens, dier of natuur.’

Maar wat is er dan niet Fair?

Grondstoffen

 • Katoen

  • De meeste kleding wordt nog gemaakt van katoen. Om katoen te verbouwen is ontzettend veel water nodig. Zoveel, dat er in een van de landen waar katoen verbouwd is, een heel meer is uitgedroogd. Daarnaast worden er om katoen te verbouwen veel gifstoffen gebruikt, wat erg slecht is voor de bodem.
   • In het katoen van een t-shirt zit gemiddeld 2700 liter water. Dat is ongeveer evenveel als 3 jaar lang water drinken voor een persoon.
   • Katoen boeren bespuiten hun katoen vaak onbeschermd met gif, dat betekend dat ze vroeg ziek worden en overlijden. Ze krijgen daarbij vaak geen eerlijke prijs voor hun katoen, raken in de schulden en plegen zelfmoord. Verschrikkelijk schrijnend
   • Biologisch katoen is een alternatief, daarvoor worden geen pesticiden gebruikt en er is ook minder water voor nodig…

Fair Fashion, Katoen

 • Alternatieven

  • Er zijn alternatieven voor katoen, waarbij minder water nodig is voor de productie en wat makkelijker te telen is. Hieronder geef ik jullie wat voorbeelden.
   • Bamboe: Dit is een plant die heel snel groeit en die bijna geen water nodig heeft. De stoffen die hieruit gemaakt kunnen worden zijn vaak zacht en mooi van kwaliteit. Echter in het proces waarbij de bamboe tot vezel wordt verwerkt komen wel risicovolle chemicaliën kijken.
   • Hennep of Lyocell: Je ziet ook steeds meer kleding van Hennep, bijvoorbeeld in de H&M Conscious lijn. Hennep is ook een snelgroeiende plant, die geen gif nodig heeft om goed te kunnen groeien. Uit de hennepvezels kunnen garen gesponnen worden. In veel landen is het verbouwen van hennep nog verboden, omdat het ook gebruikt wordt voor wiet.
   • Hout: Er komen steeds meer nieuwe technieken op de markt als alternatief voor katoen. Een daarvan is hout, van houtpulp kan er een mooie glanzende stof gemaakt worden. Dit wordt ook wel veganistische zijde genoemd. Dit hout komt uit speciaal daarvoor aangeplante bossen, die vaak ook duurzaam beheerd worden.

Verven

Nadat de katoen geplukt is, wordt het geweven tot garen en stof, waarna de stof ook weer geverfd wordt. De meeste kleding uit reguliere kledingwinkels is geverfd met zware chemicaliën. Niet fijn voor de mensen die dit moeten doen (voor een schamel loon), maar ook niet voor je eigen huid. Je huid is het meest open en ademende orgaan wat je bezit. Kleding, geverfd met zware chemicaliën, draag je zo op je huid. Als ik daarbij stil sta voel ik me al bijna ongemakkelijk.

 • Verf waar onze kleding mee wordt geverfd bevatten giftige en kankerverwekkende stoffen, zoals AZO en benzidine.
 • gemiddeld 45.000 ton verf wordt elk jaar in rivieren geloosd (in Nederland mag dit niet) en deze kleurstoffen zijn ook nog eens heel slecht afbreekbaar.
 • Om een shirt te verven is er ook nog eens 16 tot 20 liter water nodig.
 • Tegenwoordig zijn er ook merken die eerlijke kleding maken en met natuurlijke grondstoffen verven.

eerlijke kleding, verven

De kledingindustrie

En dan, als de stof klaar is, worden de kledingstukken genaaid. Dit gebeurd met de hand. Mensen zetten kragen aan t-shirts, knopen aan blouse, zomen in je broek of rok. Deze mensen zijn voor ons vrijwel onzichtbaar.

Deze mensen, die onze kleding in elkaar zetten, staan centraal op mijn blog. Voor deze mensen heb ik All about Fair Fashion gemaakt, omdat ik het belangrijk vind dat jullie ze ook kennen.

De arbeidsomstandigheden in fabrieken zijn zo triest dat ik ook niet goed weet waar ik moet beginnen en wat ik er over moet vertellen. Hieronder zet ik wat van deze omstandigheden op een rij:

 • 40 miljoen mensen werken wereldwijd in de textiel en kledingindustrie.
 • 85% van deze mensen is vrouw.
 • Deze mensen werken 70 a 80 uur per week en verdienen daarmee nog steeds veel te weinig om van te leven.
 • Discriminatie, geweld en (seksuele) intimidatie zijn geen uitzondering op de werkvloer.

fair fashion

Transport

Voordat de kleding in de winkel beland moet het vaak een lange weg afleggen. De kleding komt vanuit bijvoorbeeld Bangladesh of India, soms nog via China deze kant op. Ze worden dan vervoerd naar distributiecentra en daarna pas naar de winkel.

 • Kleding wordt vaak per boot vervoerd. Kleding wordt dan helemaal gekreukeld in grote pakketten gepropt, want dan geld het als halffabrikaat en dat is goedkoper vervoeren. Misschien niet helemaal goed voor de kleding zelf?!
 • De reis van je kleding kost behoorlijk wat energie en veroorzaakt CO2 uitstoot en luchtvervuiling.
 • Veel kleding wordt (soms per stuk) verpakt in plastic en dan gaat het om een enorme hoeveelheid plastic. Hallo afvalberg!!

Eerlijke kleding

Hopeloos? Nee!!

Als je dit allemaal leest (en dit is nog een verkorte versie van allerlei feiten), heb je misschien het idee, heeft het allemaal wel zin? Dit is zo’n groot probleem. En ja, ik denk dat het zin heeft, daarvoor schrijf ik mijn blog. Ik hoop dat iedereen die hier mee leest in beweging komt, al is het maar een heel klein beetje. Want als steeds meer mensen dit belangrijk vinden en dat ook aangeven bij reguliere kledingwinkels, dan gaat er wat veranderen. De klant is tenslotte nog steeds koning toch?!

Eerlijke kleding

Termen

Fair Fashion

Betekend letterlijk ‘eerlijke kleding’, dit is de term die ik hier op mijn blog gebruik. In de kledingindustrie zijn voor mij de mensen en betere omstandigheden voor hen het belangrijkst.

Eerlijke mode/kleding

De Nederlandse term voor Fair Fashion. Hiermee wordt mode en/of kleding bedoelt die op een eerlijke manier gemaakt wordt. Dat betekend dat het zo geproduceerd wordt zodat het geen schade toebrengt aan mens, dier en milieu. Vaak zie je dit aan de keurmerken die op de kledinglabels staan.

Duurzame mode

Heel veel kleding wordt tegenwoordig geproduceerd op een manier die goed is voor milieu of de dieren. Dit zegt niet altijd wat over de arbeidsomstandigheden. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan tweedehands kleding, kleding van biologisch katoen, tencel of andere duurzame materialen.

Fair fashion

Fast Fashion

Dit is de mode die in grote kledingketens hangt, zoals H&M, Zara, Primark, C&A en dergelijke. De collecties in deze winkels veranderen soms per week. Deze ‘snelle’ mode is eigenlijk nooit duurzaam, vaak heel goedkoop en nooit eerlijk geproduceerd, daarbij is de kwaliteit vaak slecht. Denk aan shirtjes die je een paar weken kunt dragen en die daarna verwassen of uitgelubbert zijn.

Slow Fashion

Letterlijk betekend dit eigenlijk ‘langzame mode’. Dit is vaak kleding die eerlijk en duurzaam is geproduceerd (maar dat hoeft niet) en die lang mee gaat. Kwaliteit staat voorop bij slow fashion en daarbij moet het een niet al te trendgevoelig kledingstuk zijn. Veelal worden designklassiekers hieronder verstaan.

Bron Afbeeldingen: Fashion Revolution

Follow & Subcribe Me