bio katoen
Fair Fashion

De eerste stap naar duurzame kleding met Biokatoen

Wist je dat er in de katoenproductie wel honderd miljoen families betrokken zijn? En wist je dat er dan ook nog eens 250 miljoen families betrokken zijn bij het verwerken van katoen. Immense aantallen zijn dat en de meeste van die families wonen en werken in ontwikkelingslanden. Steeds meer van deze boeren willen werken aan een beter leven en produceren bio katoen.

Ik schrijf regelmatig over de slechte omstandigheden in kledingfabrieken, waar onze kleding genaaid wordt. Volgens een onderzoek van o.a. Solidaridad en Rank a brand, krijgen de issues in de katoen productie en verwerking minder aandacht, hoewel de situatie daar net zo verschrikkelijk is. Denk aan kinderarbeid, verschrikkelijk veel waterverbruik in landen waar vaak drinkwater tekort is, pesticiden die de bodem vervuilen e.d.

bio katoen

Uit onderzoek blijkt dat hoewel 13% van de katoen duurzamer geproduceerd wordt, er maar een vijfde van gebruikt wordt door bedrijven voor hun producten. Dit komt onder andere doordat de vraag van ons als consument te weinig is. Katoen blijft hierdoor een niche product. Als er weinig vraag is, zullen bedrijven ook geen gebruik maken van de bio katoen die gewoon wordt geproduceerd, dat heeft weer invloed op de boeren die het produceren en het loon wat zij krijgen. Een vicieuze cirkel dus..

Kan je het je voorstellen? Je produceert als boer op een duurzame manier voor je eigen gezondheid en om zo te voorzien in een beter inkomen voor je familie. Maar vervolgens wordt er niet van je gekocht, omdat Westerse mensen meer interesse hebben in goedkope flut producten dan in goed gemaakte producten.

Ik stel het bewust even heel scherp om te laten zien dat ons koopgedrag veel invloed heeft op mensen ergens anders in de wereld. Het is makkelijk om te kijken naar de grote ketens, maar uiteindelijk hebben wij als consument een flinke vinger in de pap.

We kunnen een verschil maken met bio katoen!

Tegenwoordig kan je bij heel veel winkels Bio katoen of Organic Cotton kopen, denk aan de koplopers C&A, H&M en bijvoorbeeld de HEMA. Ze verkopen basic t-shirts, leggings, spijkerbroeken en soms ook ondergoed van biokatoen. Lieve lezers, ga het kopen! Het maakt een groot verschil als je je zwarte of witte basic t-shirt koopt van organic cotton. Deze t-shirts kosten meestal tussen de vijf en tien euro en iedereen draagt ze.

Ik weet dat veel mensen eerlijke kleding vaak te duur vinden. Als dit een stap te ver is, dan is dit een stap die iedereen kan maken. Een verschil voor katoenboeren in ontwikkelingslanden. Gun jij het deze families?


Bron: Sustainable Cotton Ranking: Assessing company performance en Mind the Gap
Foto’s: Solidaridad

Eerlijke mode, Fotografie, enthousiast, moeder van 3...

Write a comment