Duurzame kerstkleding tips
Fair Fashion

Duurzame Kerstkleding, een paar Tips

Zoals voor veel mensen bestaat kerst voor mij heel vaak uit samenzijn met de mensen die me lief zijn. Familie. Vooral de laatste jaren maakt het me ook dankbaar, omdat ik ontzettend lieve familie heb. Ik realiseer me dat er zoveel mensen eenzaam zijn en dit niet hebben. Ik vind het altijd leuk om mooie kleding uit te zoeken en aan te doen, omdat kerst toch wel speciaal is. De laatste jaren probeer ik dat vooral duurzaam te doen. Duurzame kerstkleding dus… Wil je dat ook? Dan heb ik op de valreep nog een paar tips voor je.

Tip 1: Koop niets

De meest mensen, vrouwen althans, hebben een hoop kleding in hun kast hangen die bijna niet gedragen wordt. Dat is een feit, want de gemiddelde vrouw draagt maar 20% van haar kleding wekelijks. Voor een duurzame kerst zou het natuurlijke fantastisch zijn als je een setje uit je eigen kast haalt wat je draagt tijdens kerst. Misschien iets wat je nog nooit met elkaar hebt gecombineerd, of een kledingstuk wat je even een andere draai geeft. Draag eens iets achterstevoren, of maak van dat lange vest met een mooie riem een jurk.

Duurzame kerstkleding tips

Tip 2: Koop Tweedehands

Heb je nu toch een fantastische outfit in gedachten voor je duurzame kerst, maar mis je een leuk glittervestje, of fantastische rode schoenen. Dan zou je het heel goed kunnen aanpakken en naar de tweedehands winkel, vintage winkel of kringloop kunnen gaan. Ik zag pas bij Episode Vintage al rekken vol met kerstige glitterkleding.

Tip 3: Ruil met vriendinnen

En mijn laatste duurzame kerstkleding tip is: Ruil, ruil, ruil! Je hebt vast vriendinnen of misschien een zus die ook ieder jaar wat nieuws kopen voor de kerstdagen. Dus waarschijnlijk hebben die gemiddeld toch wel drie mooie jurkjes of setjes in hun kast hangen. Doe je dit alleen al met z’n drieĆ«n, dan heb je al 9 kerstjurken om uit te kiezen. Het kost je niets, het is gezellig en ook nog eens duurzaam. Wat wil je nog meer?;-)

Welke duurzame kerstkleding draag ik?

En ja, hoe doe ik het zelf. Mijn oorspronkelijke plan was om helemaal niets te kopen. Dat is alleen een beetje mislukt. Ik heb namelijk fantastische schoenen. Dit zijn schoenen die ik vooral op een feestje draag, omdat ze gewoon te mooi zijn (vind ik dan). En eigenlijk wil ik gewoon die schoenen aan. Maar ze zijn groen met zwart. (ooit vintage gekocht) En ik wilde ontzettend graag iets wat matcht met deze fantastische schoenen. Dus ik heb uiteindelijk tweedehands een King Louie vestje gescoord, waar ik ontzettend blij mee ben. O ja, en ik draag ook eerlijke sokjes. Niet speciaal voor kerst, maar ik kocht ze een tijdje geleden bij Take it Slow, gewoon omdat ik die sokken trend zo leuk vind.

Duurzame kerstkleding tips

Duurzame kerstkleding tips


Kerst outfit of the day

 • Vest: King Louie tweedehands
 • Top: De jurk die ik al een jaar lang draag
 • Rok: Geen duurzaam merk, maar wel heel vaak gedragen
 • Panty: Hema
 • Sokjes: Swedish Stockings
 • Schoenen: Vintage
 • Oorbellen: Kadootje van iemand

Eerlijke mode, Fotografie, enthousiast, moeder van 3...

7 Comments

 • Mooi hoor, ik houd van donkergroen. Erg gave schoenen ook! Ik vind sokken in hakken ook heel leuk, maar ik durf het toch niet zo goed meestal. Ik ga het weer proberen!

  Beantwoorden
  • Ja ik was erg weg van de sokjes schoen en combinatiešŸ˜€

   Beantwoorden
 • hoi Lydia ik ben wel een man
  ik vind het echt super wat je doet ,en weet je het staat ook nog goed
  waarom altijd die kleren die duur zijn en gemaakt door armen die er zeer weinig voor krijgen

  Beantwoorden
  • hoi Johan, wat leuk dat je meeleest! Zou je wat hebben aan tips voor mannen? Groetjes, Lidia

   Beantwoorden
 • Mooi initiatief, zelf draag ik ook vaak lang dezelfde kleding, en laat het repareren wanneer het kapot gaat, hetzelfde doe ik met schoenen en jassen. Wat ik me wel afvraag is waar de balans ligt tussen de energie en water en andere grondstoffen die gebruikt wordt bij het wassen en en de energie, water andere en grondstoffen die het kost het kledingstuk te maken en hier te krijgen. Het lijkt me erg lastig te berekenen.

  Beantwoorden
 • Goede actie, zeker voor een vrouw. Ik draag als man zijnde altijd mijn kleding totdat het totaal versleten en gescheurd is voordat ik iets anders aanschaf.
  Jou idee om eens uit te wisselen met vriendinnen ga ik eens aan mijn vrienden voorstellen.

  Beantwoorden
 • Dag Lidia
  Ik ben een Vlaamse vrouw van 49 jaar en heb net jouw blog ontdekt. Jouw artikeltje over Ć©Ć©n jaar lang hetzelfde kledingstuk heb ik gedeeld op mijn Facebook pagina. Supertof idee! De meeste vrouwen hun kleerkast puilt uit en dan nog kopen ze regelmatig allerlei spullen bij. Een ramp voor het milieu!
  Ik heb voor kerst enkel een tweedehands vestje gekocht. Dat draag ik op een zwarte broek en zwart t-shirt, die zowat mijn basisoutfit geworden is. Ik koop lang nog niet alles ‘fair’, maar ik koop heel weinig kledij en meer en meer tweedehands.
  Nog veel succes met je actie!
  Groetjes
  Karolien

  Beantwoorden

Write a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.