Fair Fashion

In actie voor Women Power Fashion

Ik had het heet, het voelde zweterig, ik voelde mijn rug langzamerhand een beetje moe worden. Een fikse hoofdpijn zette langzaam op en ik voelde me echt een miepert! Zomaar twee uurtjes naaide ik vanmorgen in en container in de winkelstraat in Den Haag. Om mee te voelen met die duizenden vrouwen voor wie deze omstandigheden doodnormaal zijn.

Waarom doe je dit jezelf dan aan Lidia?

Op een label in een T-shirt kan ‘Made in India’ staan, maar in welke van de duizenden Indiase fabrieken werd het gemaakt? En onder welke arbeidsomstandigheden? Vandaag is er dus een sweatshop midden op straat in het centrum van Den Haag geopend, om consumenten stil te laten staan bij de oneerlijke behandeling van arbeiders – veelal vrouwen – in de kledingindustrie. De sweatshop is onderdeel van de campagne Women Power Fashion, een gezamenlijk initiatief van Schone Kleren Campagne en Mama Cash. De campagne wil consumenten ertoe aanzetten bewuster te kopen en modemerken te vragen transparant te zijn over de omstandigheden in hun fabrieken en dat vind ik dus ook heel belangrijk. De sweatshop is van 16 tot en met 21 mei te bezoeken op de Grote Marktstraat in Den Haag.

Vanmorgen werkte ik in de sweatshop samen met twee bekende Nederlanders, Angela Groothuizen en Froukje Jansen (fotocredits: Anko Stoffels). Check me out aan de strijkplan. Gek om jezelf op zo’n foto terug te zien;-).

Empowerment

De Women Power Fashion campagne gaat over empowerment: van zowel de kledingarbeiders die in eigen land strijden voor betere arbeidsomstandigheden als de consument die door meer kennis van de industrie kledingmerken hierop kan aanspreken. Door zelf te ervaren onder welke barre omstandigheden de meeste kleding gemaakt wordt, moeten wij ervaren dat het maken van kleding mensenwerk is en dat arbeiders dit onder menswaardige condities moeten kunnen doen.

Women power fashion

Naaien in een sweatshop

Vorig jaar deed ik ook al mee aan een zelfde actie van Schone Kleren Campagne en Mama Cash. Toen naaide ik in de Kalverstraat in Amsterdam, check hier mijn verslag. Onder de noemer ‘Women Power Fashion’ genereren deze twee organisaties structureel aandacht voor dit wereldwijde probleem dat voornamelijk vrouwen en meisjes treft. Onderdeel van de Women Power Fashion campagne zijn ook nog twee debatavonden in De Balie in Amsterdam (16 mei) en in het Humanity House in Den Haag (17 mei). Een van de sprekers, een feministe uit Pakistan sprak ik vanmorgen kort. Ik denk dat het goed is om eens te luisteren naar de verhalen van deze mensen en oog te hebben voor hoe ik het noem: Moderne Slavernij.

 

Eerlijke mode, Fotografie, enthousiast, moeder van 3…

3 Comments

  • Ik had de foto’s al gezien, maar je nog niet herkend met je mondkapje voor! Ik ben zelf morgen aan de beurt, nadat ik vorig jaar als bezoeker ben langs geweest in de Kalverstraat. Wat tof dat jij ook je bijdrage hebt geleverd.

    Beantwoorden
  • Leuk dat je ook meedoet hermien! Ik ben benieuwd naar je ervaringen!!

    Beantwoorden
  • Wat leuk om je verhaal te lezen over je shift in de sweatshop. Ook al maak ik sinds drie jaar mijn eigen kleding toch besloot ik mij op te geven voor deze actie. Naast de arbeidsomstandigheden voor het maken van kleding is er ook wel wat te zeggen over de werkomstandigheden bij de stoffenproduktie. Ik ben morgen aan de beurt.

    Beantwoorden

Write a comment