Klik op deze afbeelding en ga naar de crowdfunding pagina van #onedressoneyear.

Actie One dress, one year?

Ik schrijf op deze blog over eerlijke mode voor gewone mensen. Dus hoe ikzelf, mijn gezin  mijn buurvrouw, de ouders op het schoolplein, de kassière, de voetbalcoach en zoveel andere gewone mensen een steentje kunnen bijdragen aan eerlijke arbeidsomstandigheden van de makers van onze kleding. Ik probeer iemand te zijn van ‘geen woorden, maar daden’ vandaar een actie!

Dus draag ik het hele komende jaar – tot en met 31 december 2017 – een en dezelfde jurk. Ik doe dit omdat ik de situatie in de kledingindustrie onrechtvaardig vind. Zo wil ik aandacht vragen voor die situatie en mensen oproepen om hier wat aan te doen.

Mensen in lagelonenlanden werken voor een hongerloon aan onze kleren, zo’n twaalf uur per dag. Ze werken onder onveilige omstandigheden, hebben geen vakbonden en worden gediscrimineerd. Zo’n 85% van deze mensen is vrouw, net als ik.

Dit zijn de feiten op een rij:

  • De kledingindustrie is de tweede meest vervuilende industrie ter wereld.
  • 99% van de mode die wij dragen is niet ‘schoon’.
  • 90% van onze kleding wordt gemaakt in lagelonenlanden.
  • Arbeiders in de kledingindustrie (van wie 85% vrouw) verdienen te weinig om van te leven.
  •  In de kledingindustrie werken arbeiders gemiddeld twaalf uur per dag.
  • Ook hebben arbeiders in de kledingindustrie meestal geen vakbond en worden monddood gemaakt.
  • De fabrieken waar gewerkt wordt zijn onveilig: instortingen en branden zijn een groot gevaar.
  • Seksueel geweld en discriminatie zijn aan de orde van de dag in de kledingindustrie.

Daarom: one dress, one year voor Solidaridad!

Je kunt mijn actie ook steunen. Wil je doneren aan mijn actiedoel voor ‘one dress, one year’dan kan dat hier op de pagina van Why donate. Het geld wat je doneert gaat naar Solidaridad, een organisatie die zich inzet voor eerlijke omstandigheden van arbeider tot consument in de kledingindustrie.


De jurk

De jurk die ik het hele jaar draag is van Bellamy Gallery. Dit is een winkel (en webshop) die kleding eerlijk produceert in Europa en volledig transparant wil zijn over de prijs. Dit is wat ze hierover zeggen:

 “Dankzij onze ervaring weten we de beste leveranciers te vinden. We selecteren op kwaliteit, betrouwbaarheid en liefde voor het product. Alle fabrikanten stonden te trappelen om mee te doen, ook zij zijn toe aan vernieuwing.

We produceren in Europa vanwege de korte lijnen en omdat het kwaliteitsniveau heel hoog ligt. Bovendien vinden we het belangrijk om bij te dragen aan de Europese economie. Uniek is dat we onze leveranciers een gezicht geven. Op het kaartje van elk kledingstuk staat waar het gemaakt is en een foto van de leverancier.”

De jurk die ik draag is gemaakt in Portugal. Bellamy Gallery werkt met 4 fabrieken in Portugal, alle in volledige eigendom van Portugezen. Elke fabriek heeft zijn eigen specialisme.

bellamy gallery

 

Follow & Subcribe Me