Fair lifestyle

Goed Goud met Lasand Jewellery

Pas werd ik geïnspireerd door een voor mij nog redelijk nieuw gebied in duurzaamheids-land. Eerlijk of duurzaam goud. Goud is het meest waardevolle metaal ter wereld. Maar in goudmijnen werken mensen die blootgesteld worden aan gifstoffen en veel te weinig betaald krijgen. Het werk is ontzettend zwaar en de stoffen (chemicaliën) die gebruikt worden en vrijkomen zijn schadelijk voor het milieu door het gebruik van kwik en cyanide.

Ik ging in gesprek met Sandra Bruil, Edelsmid bij Lasand Jewellery. Sandra heeft helemaal uitgezocht hoe het zit met duurzaam goud. Zo probeert ze op een zo duurzaam mogelijke manier haar sieraden te maken.

Sandra heeft twee studies gedaan: Industrieel design en de studie tot goudsmid. Ze vindt het werken met haar handen en het creëren van betekenisvolle design sieraden erg leuk. Sandra combineert ambacht met 3D printen, zo combineert ze industrieel design met goudsmeden. Daarom is ze een aantal jaar geleden gestart met Lasand Jewellery.

Waarom Duurzaam Goud?

Ik vroeg Sandra waarom zij voor haar sieraden kiest voor duurzaam goud en hoe dat dan zit met Fair Trade goud. Daarvoor is het handig om een aantal dingen te weten:

2/3 van het goud wat gebruikt wordt voor sieraden, komt uit mijnen.

Een kwart hiervan komt uit illegale mijnen, waar mensen daadwerkelijk gevaar lopen.

  • Fair Trade en organisaties die actief zijn in het verbeteren van de ‘goud industrie’ pakken dit probleem aan.

Drie kwart komt uit grote mijnen van bedrijven. De veiligheid hiervan is goed geregeld, maar bij de mijnbouw is er wel altijd schade aan het milieu door de gifstoffen die vrijkomen en de bomen die gekapt worden.

1/3 van het goud wat voor sieraden wordt gebruikt is gerecycled goud. Dit goud komt meestal uit apparaten en een heel klein beetje uit sieraden van minimaal 30 jaar oud.

Lasand Jewellery, goed goud

Lasand Sieraden

Sandra heeft bij haar sieraden gekozen voor gerecycled goud, omdat  ze niet meer wil werken met goud uit mijnen, er is bij mijnbouw altijd milieuschade en bij een deel sociaal ook onrecht. Het gerecyclede goud komt uit Duitsland waar fabrieken staan die goud uit elektronica en  meer dan 30 jaar   oude sieraden halen en dit verwerken zodat het weer opnieuw gebruikt kan worden.

Ontwerpen van Lasand met duurzaam goud

Als ik opnieuw kon kiezen voor bijvoorbeeld mijn trouwring of een tijdloos sieraad, zou ik zeker voor duurzaam goud kiezen. Sandra’s eigen designs kenmerken zich door geometrische vormen. Ze zijn lekker stoer, maar ook draagbaar. Deze dring met een geribbelde bovenkant, is een ring die uit een stuk goud komt. Prachtig symbolisch als het gaat om trouwen en je leven samen delen.

Lasand Jewellery, duurzaam goud

Lasand Jewellery, gerecycled goud

Lasand Jewellery, fair trade sieraden

Sandra maakt de meeste sieraden speciaal voor de klant, het ontwerp van het sieraad wordt gebaseerd op het verhaal en wensen van de klant. Soms worden oude sieraden omgesmolten tot nieuwe. Soms wordt een ontwerp uit de collectie aangepast naar wens. Sandra zet haar klant centraal, dat is zeker. Volgens haar is dat iets wat ze mee heeft genomen uit haar werk als Industrieel Ontwerper.

Neem eens een kijkje op www.lasandjewellery.com voor de mooie ontwerpen en sieraden die Sandra maakt.

Het mooiste sieraad is het sieraad dat je nooit meer af wilt doen.
– Lasand Jewellery –

Eerlijke mode, Fotografie, enthousiast, moeder van 3...

Write a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.